injazanoonas | اینجا زنونس

تغییرات فیزیولوژیک در دوران بارداری

تغییرات فیزیولوژیک در دوران بارداری

physiological-changes-during-pregnancy

با اینجا زنونس همراه باشید با بررسی تغییرات فیزیولوژیک در دوران بارداری از مجموعه مطالب پزشکی زنان و مادران.
تغییرات روحی در دوران بارداری را نیز مشاهده کنید.

تغییرات فیزیولوژیک در دوران بارداری

خیلی از خانم‌های باردار به دلیل آهسته بودن  روند  تغییرات فیزیولوژیک به آن عادت می‌کنند و تنها وقتی به خودشان تگاه می‌کنند و یا در مواقعی که احساس عجیبی در درون خود دارند متوجه این تغییرات می شوند.

با اینجا زنونس همراه باشید با بررسی موردی تغییرات فیزیولوژیک در دوران بارداری:

۱. سیستم عصبی مرکزی

اختلال در سیستم عصبی مرکزی در دوران بارداری باعث می‌شود که خانم‌های باردار از حدود هفته‌ی ۱۲ بارداری دچار مواردی مانند دشواری در به خواب رفتن، بیدار شدن‌های مکرر، کاهش ساعت خواب شبانه، کاهش کارایی خواب شوند که این حالت‌ها تا دو ماه بعد از زایمان هم ادامه دارند.

۲.  تغییرات سیستم ادراری

گلوکز در دوران بارداری از طریق ادرار دفع می‌شود اما دفع پروتئین از ادرار در دوران بارداری طبیعی نیست و می‌تواند نشانه‌ی خطرناکی باشد. همچنین وجود خون در ادرار در دوران بارداری نشان‌دهنده‌ی بیماری‌های مجاری ادراری است.

۳. تغییرات دستگاه گوارش

یبوست و سوزش سر دل در بارداری شایع است  سوزش سر دل ناشی از ریفلاکس ترشحات اسیدی معده به بخش تحتانی مری است. لثه‌ها هم در دوران بارداری پرخون و نرم می‌شوند بنابر‌این با کوچک‌ترین آسیبی دچار خونریزی می‌شوند. گاهی در دوران حاملگی در لثه تورم ایجاد می‌شود که بعد از زایمان خود به خود بهبود می‌یابد. همچنین به دلیل یبوست و افزایشی که در اثر رحم بزرگ‌شده در دوران بارداری ایجاد می‌شود احتمال بروز هموروئید وجود دارد.»
بارداری و شیردهی باعث افزایش شدید کلسیم در خون می‌شوند. در دوران بارداری کلسیم استخوان‌ها تخریب شده و در نتیجه میزان آن کم می‌شود و در مقابل میزان کلسیم خون افزایش می‌یابد. همین اتفاق باعث می‌شود احتمال پوکی استخوان افزایش پیدا کند.
خوب است بدانید که مفاصل لگن در نیمه‌ی اول بارداری شل می‌شوند اما بلافاصله بعد از زایمان به حالت طبیعی خود باز می‌گردند و  بعد از ۳ تا ۵ روز مانند روز اول خود طبیعی می‌شوند.

تمرینات مناسب فرم دهی ران و باسن + ویدیو را مشاهده کنید.

۴.  تغییرات پوست

گاهی عضلات شکم در دوران حاملگی مقاومت نمی‌کنند و در خط وسط از هم جدا می‌شوند. در پی این اتفاق، پوست شکم درخط وسط، رنگ سیاه مایل به قهوه‌ای به خود می‌گیرد. گاهی لکه‌های قهوه‌ای رنگ نامنظم در اندازه‌های مختلف برروی پوست صورت و گردن ایجاد می‌شود. همچنین در دوران بارداری،‌تغییرات عروق قرمزی کف دست در دوسوم زنان سفید‌پوست دیده می‌شود.

۵.  تغییرات متابولیک

افزایش وزن بدن که بخش بزرگی از آن مربوط به رحم و محتویات آن، پستان‌ها، افزایش حجم خون و مایعات بدن می‌شود. بر همین اساس این کارشناس مامایی توضیح می‌دهد:« حاملگی طبیعی با کاهش قندخون ناشتای خفیف،‌افزایش قندخون بعد از غذا و افزایش انسولین مشخص می‌شود و غلظت چربی‌ها در این دوران افزایش پیدا می‌کند. بنابر‌این ما شاهد حداکثر غلظت کلسترول بد درهفته‌ی ۳۶ بارداری و حداکثر غلظت کلسترول خوب در هفته‌ی ۲۵ بارداری هستیم. ضمن این‌که ذخیره‌ی چربی هم در اواسط حاملگی اتفاق می‌افتد.
میزان نیاز بدن به آهن در دوران بارداری بیشتر از مقدار مصرفی خانم‌های باردار است. همچنین در نیمه‌ی دوم بارداری هم نیاز به آهن بسیار زیاد است و باید حدود ۶ تا ۷ میلی گرم درروز به صورت مکمل دارویی به بدن این خانم‌ها برسد.

۶.  تغییرات دستگاه تناسلی

در دوران بارداری سلول‌های رحم بزرگ شده و علاوه بر آن سلول‌های جدیدی ایجاد می‌شود. اما بزرگ شدن رحم قرینه نیست و بیشتر درناحیه بالای رحم اتفاق می افتد و سپس در هفته‌ی ۱۲بارداری، رحم شکل کروی به خود می‌گیرد. انقباضات بدون درد رحم نیز از سه ماهه‌ی اول به بعد شروع شده و در سه ماهه‌ی دوم با معاینه‌ قابل لمس است.

۷. تغییرات تخمدان

تخمک گذاری در دوران حاملگی تعطیل می‌شود و جسم زرد در ۶ تا ۷ هفته‌ی اول حاملگی پروژسترون تولید می‌کند. بنابراین برداشتن جسم زرد قبل از هفته‌ی هفتم باعث افت پروژسترون و سقط جنین می‌شود.

جسم زرد:  یک توده سلولی موقتی در تخمدان خانم‌های بارداراست که هورمونهای پروژسترون ، استرادیول و اینهیبین A را ترشح میکند.

۸. تغییرات واژن و پرینه

در دوران حاملگی عروق پوست و عضلات پرینه زیاد می‌شوند که همین باعث پرخونی می‌شود و این پرخونی باعث می‌شود واژن به رنگ بنفش تغییر پیدا کند.

۹.  تغییرات قلبی

با تغییرات قلبی در این دوران حجم خون و همچنین خون‌رسانی به بافت‌ها افزایش می‌کند و به دلیل کاهش مقاومت عروق، ضربان قلب هم افزایش می‌یابد. در اوسط حاملگی فشارخون کاهش و سپس افزایش می‌یابد.  در ۴۰ درصد از زنانی که به حالت درازکش به پشت می‌خوابند،  فشار خون افت می‌کند. این افت فشار به دلیل فشار روی سیاهرگ زیرین اتفاق می‌افتد که به دنبال آن بازگشت خون به قلب کند می‌شود. افزایش حجم خون در ۳ ماهه‌ی اول شروع شده و ۳۰ تا ۴۵ درصد افزایش می‌یابد، درسه ماهه دوم به حداکثر خود می‌رسد و در سه ماهه‌ی سوم دوباره به آرامی افزایش می‌یابد.

آزمایش‌های سه ماه اول بارداری و آزمایش های سه ماه دو و سوم را مطالعه کنید.

۱۰. تغییرات عملکرد ایمنی

در دوران بارداری غلظت فاکتور‌های انعقادی  افزایش پیدا می‌کند اما از نظر ایجاد لخته‌ی خون تفاوتی بین زنان بارداری و غیرباردار وجود ندارد.

۱۱. تغییرات دستگاه نفسی

تمایل به نفس کشیدن حتی در مراحل اولیه‌ی حاملگی شایع است که این حالت طبیعی است اما ممکن است به تنگی نفس تفسیر شود. عملکرد  ریه در اثر حاملگی دچار اختلال نمی‌شود اما بیماری‌های دستگاه تنفس در دوران بارداری وخیم‌تر می‌شوند.


اینجا زنونس
اینجا زنونس مجله ای علمی خبری در حوزه بانوان است که در زمینه های پزشکی زنان، مادران، آشپزی، خانه داری، سرگرمی، چهره ها، ورزش وتناسب اندام، خودآرایی و روانشناسی فعالیت دارد. امیدواریم مقالات ما برایتان کارآمد و مفید باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *