injazanoonas | اینجا زنونس

۱۵ روش برای تقویت خلاقیت فردی

۱۵ روش برای تقویت خلاقیت فردی

15 روش برای تقویت خلاقیت فردی

سایت اینجا زنونس در این مطلب از بخش روانشناسی ۱۵ روش برای تقویت خلاقیت فردی به شما عزیزان ارائه می کند. با ما همراه باشید.

خیلی از مردم خلاقیت را به اشتباه همان هوش می پندارند در صورتی که در پژوهش ها ثابت شده است که میان خلاقیت و هوش افراد هیچ ارتباطی وجود ندارد. برای خلاق بودن الزاما نباید انسان باهوشی هم باشید و با حداقل هوش هم می توان خلاقیت داشت. در واقع خلاقیت فردی یک فرایند ذهنی است که در نتیجه آن، یک اثر جدید – اعم از ایده یا چیزی نو و متفاوت – تولید می شود. حال آن که این خلاقیت تازه می تواند بر پایه ی ایده ها و فکر های گذشته و صورت جدیدی از آن باشد یا خلاقیتی که هیچ گونه سابقه ذهنی از آن در گذشته وجود نداشته باشد.

خلاقیت مهارتی کسب‌کردنی است که می‌توان آن را پرورش داد. مغز نیز مانند ماهیچه‌ای است که برای رشد و شکوفایی به ورزش و تمرین نیاز دارد. در این قسمت ۱۵ روش برای تقویت خلاقیت فردی را با هم مرور کنیم.

مهارت تقویت خلاقیت

 

۱) زیاد مطالعه کنید

ذهن شما مثل بدنتان برای اینکه رشد پیدا کرده و پرورش یابد نیازمند تمرین و تحرک است، و چه تمرینی بهتر از کتاب خواندن. سعی کنید با افکار و عقاید انسان‌های موفق در طول تاریخ آشنا شوید. شرح حال و تاریخچه زندگی هر یک از آن‌ها را مرور کنید و از آن درس بگیرید. با مطالعه این کتب می توان پی برد که این بزرگان چگونه ذهن خود را پرورش داده بودند. همچنین می‌توانید مطالبی مثل تجارت و یا اقتصاد روز را نیز مطالعه کنید. با آگاهی از نظرات دیگران پیرامون مسایل مختلف شما سطحی نگری را کنار می‌گذارید و با یک دید عمقی به موضوعات مختلف می‌نگرید.

مطالعه کنید

 

۲) یک اتاق یا فضای خلاقیت درست کنید

 

در خانه یک اتاق یا فضای کوچکی را به خلاقیت اختصاص دهید.در آن اشیایی مرتبط یا سرگرمی‌ها، یادگاری‌های از خاطرات خوب، و یک تابلوی چشم‌انداز قرار دهید که پروژه‌های احتمالی آینده را نشان می‌دهد. دکتر مارک بانشیک، کارشناس گریتیست، می‌گوید هر وقت در آن قسمت باشیم مغز عادت می‌کند خلاق باشد.

 

۳) از افکار و نظرات دیگران استفاده کنید

کارکرد ذهن افراد منحصر به فرد است و چشم اندازهای متفاوتی هستند. توانایی‌های آن‌ها مختلف است و سوابق و پیشینه‌های متفاوتی دارند. با مطرح شدن یک بحث در میان جمع، آنقدر پیشنهادهای مختلف شنیده می‌شود که نیمی از آن‌ها هرگز به ذهن شما نمی‌رسیدند. به این طریق شما میتوانید با کوله باری سرشار از افکار متفاوت در جاده تصمیم گیری گام بردارید.

نسبت به نظر هیچ کس بی توجهی نکنید. شاید در نگاه اول احمقانه به نظر برسند، اما شاید مانند صدف هایی باشند که در خود گوهرهای گرانقیمتی را جای داده اند. درست نیست که در مورد نظر دیگران به قضاوت بنشینیم سعی کنید به جای قضاوتهای بیهوده آن‌ها را سبک سنگین کرده و در امور روزمره خود به کار بندید.

استفاده از نظرات دیگران

 

 

۴) همه چیز را یادداشت و ثبت و ضبط کنید

 

هنگامی که افکار بی نظیر به ذهن شما خطور می‌کنند حتما آن ها را یادداشت کنید.در این امر فقط به حافظه تان اکتفا نکنید، چون ممکن است آن ها را فراموش کنید. سعی کنید همیشه یک دفترچه یادداشت و یا یک ضبط صوت به همراه داشته باشید به ویژه در کنار تخت خواب خود برای مواقعی که افکار طلایی در حدود ساعت ۲ نیمه شب به ذهن شما خطور می‌کنند. هنگامیکه افکارتان در جایی ثبت شوند، شما به راحتی می‌توانید به آن‌ها دسترسی پیدا کنید و آن‌ها را به سرعت به کار ببندید.

از مشکلات فهرست تهیه کنید. و در طول روز دلخوری‌های ناراحت‌کننده را بنویسید. شاید برای یکی از مسائل روزمره ی خود راه‌حل خلاقانه‌ای بیابید.

یادداشت برداشتن

 

 

۵) با ورزش ذهنتان را هم تقویت کنید

 

گاهی‌ اوقات هرقدر تلاش می‌کنید و به ذهن خود فشار می‌آورید، حتی یک فکر کوچک خلاقانه نیز جرقه نمی‌زند. در این مواقع بهتر است به سراغ ورزش‌هایی مانند پیاده روی، یوگا یا سایر ورزش‌ها بروید و در حین ورزش سعی کنید، به ایده‌هایی جدید دست بیابید. این کار نوعی استراحت ذهنی است که غیرمستقیم شما را در مسیر خلاقیت قرار می‌دهد.

یوگا و ورزش

 

۶) هنگام کار موسیقی گوش کنید

آزمایش‌ها نشان می‌دهند که گوش دادن به موسیقی، به خصوص موسیقی کلاسیک از فشار کار می‌کاهد، در کاهش استرس و افزایش تمرکز مؤثر است و باعث می‌شود حس وحال بهتری در خلال انجام کار به‌دست آورید. جنب و جوش هنگام موسیقی گوش کردن بخشی از مغز را برمی‌انگیزد که اقدام‌های حرکتی، هیجان‌ها، و خلاقیت را کنترل می‌کند.

گوش دادن به موسیقی

 

۷) طرح‌ها و نقشه‌های فکری‌تان را بکشید

برنامه ها و ایده هایتان را روی کاغذ بکشید. حتما برای شما هم پیش آمده است که در گوشه‌ی دفتر یا کتاب‌تان شروع به کشیدن طرح‌هایی ناخودآگاه و ذهنی کرده‌اید. این کار در افزایش خلاقیت فردی بسیار مؤثر است؛ به‌ویژه اگر شیوه‌ی تفکر شما بصری باشد، کشیدن طرح‌های ذهنی‌تان باعث می‌شود تا سریع‌تر و بهتر میان بخش‌های مختلف ذهن‌تان ارتباط برقرار شود. ایجاد شبکه‌ی ارتباطی میان بخش‌های مختلف مغزی، خلاقیت‌تان را روی غلتک می‌اندازد و به ایده‌های ناب‌تری خواهید رسید.

 

 

۸) گاهی اوقات خود را از هیاهو دور کنید

نه‌ فقط رسانه‌های اجتماعی، بلکه خانواده و دوستان و حتی دل‌مشغولی‌های ذهنی ما هم اغلب اوقات مزاحم تمرکز و کارکرد بهینه‌ی ما هستند. اگرسعی نکنید که به کارتان الویت دهید، نمی‌توانید همه‌ی پتانسیل خود را به مرحله‌ی عمل برسانید.استفاده از رسانه‌های اجتماعی و مرور اخبار را به حداقل برسانید. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که به‌طور مداوم اخبار و اطلاعات را پیگیری می‌کنند، بی‌دلیل مغزتان را به پردازش افکاری وادار می‌کنید که کمکی به شما نخواهند کرد.

زمانی را به تنهایی سپری کنید. گاهی کمی آرامش و سکوت ضروری است. با یک هدفون خلوت کنید، با افکار خودتان ارتباط برقرار کنید، و روی وظیفه‌ی که در دست دارید تمرکز کنید.

 

 

۹) همه چیز را برای خودتان توضیح دهید

 

در دنیای امروز با وجود گوگل و امثال آن، فکر می کنیم که در هر زمان و مکانی اطلاعات، بدون اینکه آن ها را درون سپاری کنیم، در دسترس ما خواهند بود. اما اگر مجبور باشید که برای هر چیزی جریان کاری خود را قطع کرده و به دنبال اطلاعات موردنیاز بگردید، سر رشته‌ی امور را مدام از دست می‌دهید و نمی‌توانید به خوبی ایده‌ها را دنبال کنید. برای به حداکثر رساندن دانش خودتان باید عادت کنید که همه چیز را برای خودتان توضیح دهید.

به عنوان مثال با دیدن یک ویدیوی آموزشی شاید در لحظه احساس کرده اید که کاملا چیزی را درک کرده و یاد گرفته اید ولی پس از گذشت مدت کوتاهی وقتی که می خواستید همان مطلب را به شخص دیگری توضیح دهید متوجه شده اید که همه چیز را به درستی به خاطر نمی آورید. اگر پس از چنین ویدیوها یا سخنرانی‌هایی، همه چیز را برای خودتان توضیح دهید، به مرور زمان در مورد درک مطالب و تسلط بر آنها، تغییر را احساس خواهید کرد.

 

۱۰) نور کم

نور کم برای افزایش خلاقیت و نور طبیعی برای افزایش مهارت‌های تحلیلی بهتر است. ذهن می‌تواند بی‌خیال چیزهایی شود که کم‌تر قابل مشاهده هستند و روی عملکرد خلاقانه تمرکز کند. نور کم همچنین مغز را تحریک می‌کند و کمک می‌کند که آزادانه فکر کند. شما همچنین می‌توانید به یک اتاق تاریک بروید تا روی انرژی خلاق تمرکز کنید یا به سادگی چشم تان را چند دقیقه ببندید.

 

۱۱) بازی کردن را فراموش نکنید

جنبه‌های بازیگوش شخصیت خود را پرورش دهید، بدین صورت احساس لذت و خلاقیت فردی بیشتری خواهید کرد. برای شروع به بازی این ایده‌ها را به کار ببرید: قصد کنید که بیشتر بازی کنید، چیز‌های سرگرم کننده اطراف خود نگه دارید (مانند پازل، دفتر نقاشی، هولاهپ و …)، به یک کلاس ورزشی در باشگاه نزدیک خود بروید، یک کلاس هنری را شروع کنید، با حیوانات بازی کنید و بچه‌های کوچک را دور خود جمع کنید.

 

۱۲) خیال پردازی کنید

هنگامی که ذهن‌مان پرسه می‌زند و یک لحظه در دنیای خیالاتمان غرق می شویم، رویکرد خلاقانه‌تری به مشکلات داریم. بنابراین بابت چند دقیقه عدم تمرکز هنگام کارهایتان نگران نباشید.

خیال پردازی

 

۱۳) بازی تداعی آزاد

فرهنگ لغت را باز کنید. یک واژه را تصادفی انتخاب کنید و هرچه به فکرتان می‌رسد درباره‌ی آن بنویسید. شاید عجیب باشد، آزادی می‌تواند واقعا مانع خلاقیت شود؛ کمی محدودیت(مثل تمرکز روی یک کلمه به جای انبوهی از کلمات) ما را قادر می‌سازد آزادانه‌ تر فکر کنیم.

 

۱۴) به چیزی آبی یا سبز رنگ نگاه کنید

این رنگ‌ها عملکردتان را در وظایف شناختی بالا می‌برند. به گفته ی پژوهشگران به این علت است که ما آبی را با اقیانوس، آسمان، و به‌طور کلی عظمت مأنوس می‌دانیم، در حالی که سبز رشد و نمو را به ما یاداوری می کند.

 

۱۵) خنده و طنز را فراموش نکنید

خندیدن و شادی و استفاده از طنز باعث می‌شود منبع الهام قوی‌تری در ابراز خلاقیت داشته باشید. افرادی که اهل طنز و مطایبه هستند، معمولا خلاق‌تر عمل می‌کنند. پیگیری محتوای بامزه و خنده‌دار در شبکه‌های اجتماعی و… باعث می‌شود ذهن‌تان در آرامش و فضایی شادتر قرار بگیرد. این آرامش موجب آزادی بیشتر اندیشه و درنتیجه افزایش خلاقیت خواهد بود.

خنده و طنز


شکیلا فتاحی
من فارغ التحصیل رشته مهندسی صنایع از دانشگاه تهران هستم و علاوه بر رشته ی خودم به کار در حوزه ی تولید محتوا و دیجیتال مارکتینگ بسیار علاقه مندم. اوقات فراغت خودم رو با فیلم دیدن، مطالعه، نواختن ساز پیانو و همچنین وقت گذروندن با دوستانم پر میکنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *